Blogg om elektronik, bilar, transport och logistik

Blogg om elektronik, bilar, transport och logistik

Styckegods

- Posted in Transport by

Viktigt med en lösning för att skicka styckegods

Vårt företag säljer fysiska produkter (maskiner) och våra kunder är främst företag men även en del privatpersoner.

I 99 fall av 100 så väger våra dagliga leveranser under 1 000 kg vilket innebär att de beställningarna vi skickar räknas som styckegods (gränsen går vid 1 000 kg, går det över det så räknas det som partigods). Det innebär att vi behöver ha en bra samarbetspartner som har rätt pris och rätt service när det kommer till just styckegods. Det är sällan (typ aldrig) som vi kan fylla en hel lastbil själv med utleveranser vilket gör att vi inte kan förhandla fram priser för större volymer så som partigods.

En annan viktig del (utöver priset) är naturligtvis att företaget som sköter leveranserna kan leverera till hela Sverige då vi har kunder över hela vårt avlånga land samt att det är rimliga leveranstider.

Nu har vi ju främst företagskunder så ett par dagars leveranstid är inte ett stort problem, det är värre om man har privatkunder som förväntar sig leverans dagen efter att de har lagt en beställning.

Vi har sedan slutet av förra året ett samarbete gällande frakt av styckegods med ett företag som heter Transportcentralen. De finns i Halmstad (och Falkenberg tror jag) och de är en del av OnRoad så de har kör på över 100 linjer över hela Sverige.

Det gör att vi kan leverera ut våra produkter till kunder i hela Sverige på max ett par dagar efter att en beställning är gjord. Än så länge så har vårt samarbete fungerat utmärkt, leveranserna kommer fram i tid och det har inte varit några problem med att beställa transport eller liknande.

Just logistikbiten är en väldigt viktig del av affärsverksamheten när man säljer fysiska produkter och det är viktigt att den delen fungerar och är kostnadseffektiv. Många gånger så är det just leveranserna som avgör siffrorna på sista raden när man säljer fysiska produkter och det känns som att vi har hittat en bra lösning som passar oss.

Smidigt att skicka styckegods med Transportcentralen